***BAJKERSKI KODEKS***

Nekada su svi bajkeri imali zajedničku nit, neizgovoreni etički Kod i ponašanje koje je nadilazilo riječi, koje se zasnivalo na postupcima. Nikad nije napisana knjiga sa Bajkerskim kodom ponašanja i nikad i nije bilo potrebe za njom. Ali vremena se mijenjaju i čini se da dolaze neki novi motociklisti.
Danas kada vidite motociklistu kako juri, najvjerovatnije je da će biti u majici kratkih rukava, u nekakvim kratkim pantalona i patikama na nogama.
A bajker najgrubljeg, najčvršćeg izgleda pored kojeg ćete se zaustaviti je najvjerovatnije doktor ili advokat i moguće je da nosi Rolex ispod sve te kože. Nema ništa pogrešno u tome, sve dok ovi novi motociklisti znaju Kod koji je stvarala stara garda.
Biti biker je značilo imati dovoljno kreativnosti i pretvoriti krntiju, koristeći samo inovativnost i inspiraciju, u jedistvenu mašinu koja plijeni pažnju, a onda riskirati vlastiti život na asfaltu jureći na bajku koji ste sami napravili sa ponosom. Bajkeri su nosili kožu i bili masni jer su znali da je zlobnicima pregaziti ih čas posla, tako da su morali da izgledaju zastrašujuće. Bili smo vrsta okrenuta sebi, bez sindikata, bez grupe koja nas podržava, u mnogim slučajevima bez porodice. Morali smo uspjeti u vlastitom svijetu, protiv svih pravila, protiv mainstream društva, i protiv svih izgleda za uspjeh. Preživjeli smo i napredovali zbog Bajkerskog Koda i nikad nismo trpili sranja ni od koga.
Na starijima je da uče mlađe. S tim na umu, dajemo vam osnovna pravila ponašanja na dva kotača.
Pazite dobro, braćo i sestre, jer je naš Kod svetinja ispunjen sa čašću i lojalnošću, onakvom kakva nije viđena od doba vitezova:

NE TRPI SRANJA!
Budi dobar prema ženama, djeci i životinjama, ali ne trpi sranja. To je najvažniji preduslov ako se želiš zvati bajkerom. To je u vezi sa respektom i čašću. Svako može biti budala tankih živaca. Budi kul, zauzmi stav i neka tvoja djela prate ono što kažeš.

NIKAD NE LAŽI, NE VARAJ I NE KRADI!
Drugi način da se ovo kaže je uvijek govori istinu. Bajkeri su uvijek loši prljavi i masni momci u filmovima, ali svaki pravi bajker zna da ga njegova riječ obavezuje. Tvoja riječ je jedina stvar na ovom svijetu koja 100% pripada tebi. Čuvaj je sa oprezom i budi plemenit, jer si ti istinski vitez na cesti.

NE CINKAJ!
Ako vidiš nepravdu, bori se protiv nje, ako išta vrijediš. Sam ćeš se starati o problemima i nikad nemoj osjetiti potrebu da nekog drugog cinkaš. Cinkaroši su najniži oblik života na planeti, odmah pored kradljivaca motora.

NE CMIZDRI!
Apsolutno niko ne poštuje niti voli onoga ko cmizdri. Drugi način da se ovo kaže je, izdrži to vrijeme u blatu. Drugi način da se o ovom misli je, “Ne pravi veliku frku oko sitnica” većina životnih malih neugodnosti se ionako na kraju same od sebe srede, cmizdrio ti ili ne. Glavu gore, majku mu! Bajker si, nisi crv…

NIKAD NE PRIZNAJ PORAZ I NIKAD NEMOJ ODUSTATI!
Bilo da je tuča, debata, ili poslovni dogovor, nebitno kako gusto postane, biker nikad ne odustaje.

POMAŽI DRUGIMA!
Kad je brat ili sestra u kvaru pored puta, uvijek se zaustavi i pomozi im. Čak i kao moralna podrška, ako je to sve što možeš pružiti, bolje nego da samo prođeš pored. Zapamti život je putovanje, vožnja, a ne stizanje na destinaciju. Već si tamo. I nemoj samo pomagati bajkerima, pokaži svijetu da smo bolji nego imidž koji nas prati. Ljubaznost ne košta ništa ali ti daje sve.
(obratite pažnju na učestalost humanitarnih djela koja čine bikeri ne tražeći ništa za sebe, a dajući koliko mogu onima kojima je potrebno)

DRŽI DO SEBE!
Uradi ono što kažeš da ćeš uraditi, budi tamo kad kažeš da ćeš biti. To se zove integritet. Ovo se takođe odnosi za zauzimanje stava. Kao što pjesma kaže, “You’ve got to stand for something or you’ll fall for anything.”

ŽIVOT NIJE VJEŽBA!
Da, ovo nije proba kostima. Ovo je život — izađi i grizi velike komade njega. Nemaš vremena za gubljenje i bajkeri ne stoje i ne čekaju da im zabava dođe na noge. Živi se samo jednom. Sutra možeš poginuti, zahvaljujući penzioneru koji je zaspao za volanom. Živi sad, uzmi maksimum od svakog trenutka.

Ok, sad da ponovimo…
Ti si bajker, moderni vitez ceste.
Štiti slabe, Zauzmi stav i budi ponosan.
Tvoja riječ je tvoja obaveza.
Drži do sebe.
Ne trpi sranja.
Život nije vježba.
Sad izađi i vozi.
Kad si u dilemi, vozi.
To je ono što mi radimo…vozimo.

Ako se želiš voziti okolo u “day-glo” havajskoj košulji i sandalama, samo naprijed, ali ako ti je već namjera da izgledaš kao idiot, barem se nemoj ponašati kao idiot.
Ove upute su samo osnove, mnogo više je potrebno da se bude bajker od toga da se samo kupi motor.
Ako samo kupiš motor, ti si motociklista.
Biti biker je način života, ponosan način života koji dijelimo sa strašću za otvorenim putem.